Enkele isolatie begrippen
Geluidsisolaatsie Rw (laboratoriumwaarde).
In de gegevens van leveranciers wordt vermeld dat de geluidsisolatiewaarde Rw verhoogd door het plaatsen van een extra wand. Deze informatie klopt, maar er zit een addertje onder het gras.
Rw waarden worden in een laboratorium bepaald, volgens EN ISO 717-1 en worden uitgevoerd in de frequentiebanden tussen de 100 Hz en 3150 Hz. Deze isolatiewaarden zijn globale waarden en zeggen dus niets over de geluidsisolatie van lage tonen van bijvoorbeeld muziekgeluid.
Conform EN ISO 717-1 kan de beoordeling van de Rw-waarde worden aangevuld met twee correctietermen (C en Ctr) om verschillende soorten geluid uit twee geluidsspectra bij de meting mee te wegen.
Deze twee correctietermen C en Ctr worden bepaald bij een frequentiebereik van 50–5000 Hz.
De term Rw + C geeft meer informatie over geluidsisolatie van geluid met weinig laagfrequente componenten (bv. snel wegverkeer, snel spoorverkeer, leefactiviteiten, spraak, spelende kinderen).
De term Rw + Ctr geeft meer informatie over geluidsisolatie van geluid met sterk laagfrequente geluidsbronnen (b.v. stadsverkeer, traag spoorverkeer, Popmuziek).
De geluidsisolatie van muziek volgens het Housespectrum of het Ultrabas spectrum kunnen met alleen de informatie van Rw +Ctr niet worden beoordeeld, omdat bij deze spectra extra veel laagfrequente componenten aanwezig zijn..
Geluidsisolaatsie Rw in de praktijk wordt R'w genoemd.
In de praktijk is de geluidsreductie de waarde voor de gehele samengestelde constructie.
Hoeveel geluid er wordt geïsoleerd in de praktijk, dus in de werkelijke situatie wordt aangegeven als een R’w waarde van een deur of wand (dus niet Rw maar R’w).
Het verschil tussen Rw en R’w is daarmee afhankelijk van de manier van inbouwen. Bijvoorbeeld door onregelmatigheden, oneffenheden, slecht vullen van de wand, slechte aansluitingen, geluidslekken die invloed hebben op de geluidswering van het element, omloopgeluid via de plafonds en ventilatiekanalen en flankerende geluidstransmissie.
In de praktijksituatie wordt dus bijna nooit de in het laboratorium bepaalde Rw waarde behaald.
DnT,A versus R'w.
De geluidwering van een scheidingsconstructie moet vanaf 1 januari 2024 worden bepaald volgens de Nederlandse norm NEN5077 -2019. De geluidwering wordt uitgedrukt in het genormeerde lucht-geluidniveauverschil tussen zend- en ontvangruimte (DnT,A).
Een DnT,A, waarde zegt iets over de geluidswering tussen twee ruimtes in de praktijk. Het gaat dus niet alleen om de geluidswering van een wand maar zegt ook iets over de plafonds, de vloer, de omvang van het vertrek, de kwaliteit van de montage en andere gebruikte materialen.
Kortom, Rw en DnT,A, zijn wezenlijk verschillend en dus ook niet in elkaar om te rekenen.
DnT,A,k versus R'w.
Indien de DnT,A waarde wordt gecorrigeerd voor de invloed van de afmetingen van de ontvangruimte en het gemeenschappelijke oppervlak van de scheidingsconstructie wordt het karakteristieke lucht-geluidniveauverschil DnT,A,k (met de k van karakteristiek) verkregen.
De waarde DnT,A,k is vaak vrijwel gelijk aan R'w.
Als een bestek beoogt om een goed eindresultaat te verkrijgen dan is het dringend aanbevolen om de isolatie eis te formuleren in DnT,A of DnT,A.k. Dan kan er nooit verwarring ontstaan. De scheidingsconstructie wordt dan beoordeeld als één geheel, materialen, ontwerp en uitvoering.