Horeca en Geluidshinder

Horeca staat voor gezelligheid, even praten aan de bar, muziekje, buiten een sigaretje roken, lachen met vrienden en vriendinnen, afscheid nemen na sluitingstijd.
Omwonenden ervaren dat echter anders. Continu gedreun van muziek, gegil op straat en altijd rokende en telefonerende mensen voor de deur en na sluitingstijd luid afscheid nemen met toeterende auto's.
Gemeenten en milieudiensten (Omgevigsdiensten) controleren daarom steeds meer op overlast door de horeca.
De toelaatbare muziekniveaus in horecapanden wordt voor een groot deel bepaald door enerzijds de geluidsisolatie van de wanden, gevels en plafonds en anderzijds door het aanwezige muziekspectrum. Zo zal een bouwconstructie Popmuziek beter isoleren dan House muziek.
Daarnaast zijn er beperkingen door overheidsregels (vanaf 1 januari 2024 de Omgevingswet).
De inrichting van een horecabedrijf is vaak alleen gericht op de sfeer in het bedrijf. De geluidsvoorschriften zijn echter gericht op de omgeving buiten het bedrijf.

Akoestisch rapport.
Voor uw bedrijf is een akoestisch rapport noodzakelijk als het aannemelijk is dat in uw bedrijf het muziekniveau meer bedraagt dan:
-  70 dB(A), als uw bedrijf aanpandig is gelegen met geluidsgevoelige gebouwen;
-  80 dB(A), als uw bedrijf niet in- of aanpandig is gelegen met geluidsgevoelige gebouwen. 

Ook is een akoestisch rapport noodzakelijk als in de buitenlucht of op een open terrein van uw bedrijf muziek ten gehore zal worden gebracht of als muziekoverlast te verwachten is 

HGI kan de geluidsisolatie van uw bedrijfspand bepalen en voorzieningen adviseren zodat een hoger muziekniveau mogelijk is. Bel eens met Lodewijk Koenraads, telefoon 06-53 95 04 09.

 TIP:
Misset horeca is de multimediale informatiebron voor ondernemers en managers in de horeca, met nieuws, praktische tips en bruikbare ondernemersinformatie.
Kijk op hun website eens bij: Checklist horecavergunningen: wat heb je nodig als starter?


Muziekniveaus in de horeca.
Welk geluidsniveau treedt in een horecabedrijf op? Deze vaak gestelde vraag is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Een en ander is sterk afhankelijk van het soort bedrijf. In een restaurant is meestal minder luide muziek gewenst dan in een jongerencafé of discotheek.

De te verwachten muziekniveaus zijn omschreven in de Richtlijn muziekspectra in horecabedrijven van de Nederlandse Stichting Geluidshinder van maart 2015. De richtlijn geeft vijf muziekspectra, waarmee muziekgeluid in overeenstemming wordt gebracht met de huidige voorkomende muzieksoorten en exploitatievormen. De vijf spectra zijn bedoeld voor de meest voorkomende situaties in reguliere horecabedrijven waar muziek een onderdeel vormt van de bedrijfsvoering. 

Gemeenten en milieudiensten verlangen dat deze Richtlijn bij de beoordeling en berekeningen gebruikt wordt. 
In tabel 1 van de richtlijn worden de exploitatievormen onderscheiden. De weergegeven waarden betreffen de gemiddelde geluidsniveaus in het publieksveld. 

 Tabel 1: Muziekspectra en geluidsniveau in horecabedrijven.

In tabel 2 zijn de correctiewaarden van de vijf muziekspectra weergegeven.
 De correctiewaarden moeten van het totaal niveau in dB(A) worden afgetrokken om het juiste octaafbandspectrum te krijgen voor de specifieke bedrijfsvoering.
         
Tabel 2  Correctiewaarden muziekspectra.
Natuurlijk kunt u ook zelf wat doen.
Toezicht op straat kan veel overlast voorkomen. Laat het publiek rekening houden met de buren. Behandel klagende buren respectvol. Als buren zich niet serieus genomen voelen, bellen ze vroeger of later de politie of de gemeente.
Ook muziekoverlast kan worden beperkt. Neem meerdere kleine speakerboxen met een lager vermogen en HOUD DE RAMEN EN BUITENDEUREN GESLOTEN.

De fabel van de eierrekjes.
Door eierrekjes tegen de wanden en het plafond te plakken kan inderdaad een wat lager muziekniveau in de ruimte optreden. Een lager muziekniveau had echter ook kunnen worden bereikt door de volumeregelaar terug te draaien en dat willen we juist niet. Dat een hoger muziekniveau toelaatbaar is als je eierrekjes tegen de wanden en het plafond plakt is dan ook een fabel.
Om een hoger muziekniveau mogelijk te maken moet het geluid worden tegen gehouden (isoleren). 
Er moet een geheel gesloten constructie worden gemaakt. 

Absorptie onder tafels.
Voor het vergroten van het absorptie oppervlak wordt nogal eens absorptie onder de tafels aangebracht. De geluidsstralen weerkaatsen echter eerst tegen wanden en plafonds, voordat de geluidsstralen onder de tafels aankomen. Het is dus niet erg zinvol. Kijk eens op onze website bij "Galmende ruimten"


Terrassen.
Stemgeluid
Volgens de omgevingswet is het stemgeluid van personen op een onverwarmd en onoverdekt terrein buiten beschouwing gelaten.
Deze bepaling is opgenomen, omdat het anders in veel gevallen onmogelijk zou zijn om een terras in gebruik te hebben.
De uitsluiting van stemgeluid afkomstig van een terras geldt uitsluitend voor situaties waarbij het terras aan de straatzijde is gelegen. In die gevallen mag namelijk worden aangenomen dat het van het terras afkomstige geluid opgaat in het omgevingsgeluid.
Als een terras omsloten is door bebouwing, zal het omgevingsgeluid doorgaans veel lager zijn. Stemgeluid van het terras zal dan eerder leiden tot overlast.
Bij de beoordeling van een terras dat omsloten is door bebouwing (binnenterrein) moet het stemgeluid dus wel meegenomen worden.
Verwarmde of overdekte terrassen nodigen tot een gebruik in alle jaargetijden en ook hier moet het stemgeluid wel getoetst worden.

Omgevingsplan
Als de bestemming van een perceel wijzigt (bijvoorbeeld winkel wordt horeca), dan dient In een omgevingsplanprocedure (voorheen bestemmingsplan) als onderdeel van de omgevingswet het geluid van een terras wel te worden beoordeeld.
De gemeente moet bij het vaststellen van een omgevingsplanprocedure in het kader van een goede ruimtelijke ordening bepalen of de geluidgevolgen van de in het plan voorziene ontwikkeling aanvaardbaar zijn.
Er moet worden gemotiveerd dat sprake zal zijn van een “aanvaardbaar woon- en leefklimaat”.
Bij de vaststelling van een bestemmingsplan dient daarom de mogelijke geluidhinder bij omwonenden, en dus ook hinder van stemgeluid op een terras, in de vereiste belangenafweging te worden betrokken.

 Wilt u meer weten over horeca binnen de Omgevingswet.

Voor alle horecabedrijven geldt de Omgevingswet.  Zie Gebruiksregels horeca
 Hier in staan de milieuregels op het gebied van geluid, vetlozingen, geur, energie, opslag van koolzuur en afvalstoffen.
 
Horeca: inrichtingseisen.
Volgens het "Besluit inrichtingseisen Drank- en Horecawet" moet u aan een aantal technische eisen voldoen.
De eisen m.b.t. oppervlakte, hoogte en ventilatie gelden voor elke horecalokaliteit.
  • Aan elkaar grenzende ruimten worden als één lokaliteit beschouwd, indien zij, verbonden zijn door een permanente wandopening met een hoogte van ten minste 2.20 m van de vloer af gemeten en een breedte van ten minste tweederde van de scheidingswand met een minimum van 2.40 m.
De volgende punten worden nog extra toegelicht.
  • Oppervlakte: ten minste één lokaliteit moet minimaal 35 m2 groot zijn.
  • Hoogte: minimaal 2.40 meter, gemeten vanaf de grond.                        
Op dit moment is het niet langer meer mogelijk om ontheffing van de inrichtingseisen te verkrijgen (behalve als het pand een monument is), waar dat in vroegere edities van de Drank- en Horecawet nog wel tot de mogelijkheden behoorde. Misschien keert de mogelijkheid van het verlenen van ontheffing weer terug in een nieuwe versie van de Drank- en Horecawet, waaraan thans door de Minister gewerkt wordt.
  • Om te voorkomen dat een toiletruimte rechtstreeks toegankelijk is vanuit de lokaliteit, moet een portaal aanwezig zijn. Voor de urinoirs mogen ook “klapdeuren” worden gebruikt.
  • Een andere zeer belangrijke eis is de aanwezigheid van een (mechanische) ventilator die de lucht ververst en die op de buitenlucht moet zijn aangesloten.
Voor de mechanische ventilatie moet worden gekeken naar het vermogen van de ventilator om te kunnen bepalen of aan de eisen m.b.t. luchtverversing wordt voldaan. Het vermogen staat meestal op het typeplaatje van de ventilator aangeduid als m3/uur.
Het "Besluit inrichtingseisen inrichtingen Drank- en horecawet" heeft een formule die in de praktijk lastig is om te gebruiken.
In de praktijk wordt er vaak van uitgegaan dat deze ventilator per uur 6 keer de ruimte van een lokaliteit moet voorzien van lucht van buitenaf. Dat is makkelijker rekenen.

De mechanische ventilatie is vaak een probleem in horecabedrijven. Veel bedrijven maken gebruik van een luchtverversingsapparaat met een filtersysteem. Vaak is dat een koolstoffilter. Het apparaat dat aan het plafond hangt, zuigt de lucht uit de ruimte aan. Het wordt gefilterd in de kast met koolstof en daarna weer in dezelfde ruimte uitgeblazen. Dit is niet toegestaan als ventilatie.
Het is belangrijk dat de lucht van buitenaf wordt aangezogen. Een dergelijke kast mag wel worden gebruikt voor het wegnemen van geur, rook e.d. maar kan niet in de plaats van een ventilator komen die op de buitenlucht is aangesloten.

Een in de praktijk terugkerend probleem is dat de ventilatie voor de luchtverversing vaak een (open) geluidbron wordt. Dit kan leiden tot overschrijding van geluidnormen en natuurlijk tot klachten. Om geluidproblemen te voorkomen wordt vaak gebruik gemaakt van een suskast maar er zijn ook ventilatoren in de handel die zelf al zijn voorzien van een geluiddempende omkasting (zie foto). Als u de ventilatie gaat aanpassen, aanbrengen of vernieuwen, houd daar dan rekening mee.

HGI kan u adviseren voordat u een verkeerde investering doet.  Bel eens met Lodewijk Koenraads, 
telefoon 06-53 95 04 09.


Afvoer kook- en bakdampen

Voor professionele keukens zijn er landelijke voorschriften om geuroverlast te reduceren. De afvoer van de kookdampen moet 2 meter boven het hoogste punt uitgeblazen moet worden. Dit hoogste punt wordt bepaald in een straal van 25 meter om het emissiepunt (= uitblaaskanaal). Is dit niet mogelijk dan zal een ontgeuringsinstallatie moeten worden toegepast. Vaak wordt voor het het ontgeuren actief kool toegepast.
De afvoer van deze afzuiginstallaties en/of ontgeuringsinstallaties kunnen geluidsoverlast veroorzaken en moeten daarom bij de opstelling van een akoestische rapportage worden meegenomen. 
Deze geluidsoverlast wordt meestal veroorzaakt door de geluidsafstraling van de afvoerbuis, door het motorgeluid van de ventilator en/of door de afvoeropening van een ontgeuringsinstallatie.
Terugbrengen van de luchtsnelheid en omkasten van de ventilator kan hier vaak een oplossing bieden.
De luchtsnelheid van een keuken kan echter niet zomaar worden verlaagd. Afhankelijk van de werkzaamheden in de keuken kan een ventilatievoud van 8 tot 20 maal noodzakelijk zijn.
Uw keukeninstallateur weet hier meer over. 
Vette ventilatoren kunnen in onbalans raken en geluidsoverlast veroorzaken. 
Ontstaat er brand in de keuken, dan kan vetaanslag in het afvoerkanaal bijdragen aan het verspreiden van de brand. Om dit alles te voorkomen of te beperken, moet u afvoerkanalen periodiek laten schoonmaken. Bij schade letten verzekeringsmaatschappijen hier op. 
 
Tip
Voor een afvoerpijp bovendaks heeft u een bouwvergunnng van de gemeente nodig.

HGI kan een geluidsmeting uitvoeren om de akoestische situatie in beeld te brengen. Bel eens met Lodewijk Koenraads, telefoon 06-53 95 04 09.
 
Share by: