Rookproeven

Luchtgeluid en luchtdichtheid.

Luchtgeluid verplaatst zich door de lucht. Kleine openingen kunnen daarom al snel grote geluidslekken veroorzaken, met name in de hogere frequentiebanden. Gesprekken zijn dan in een naast gelegen vertrek te horen.
Het goed luchtdicht uitvoeren van scheidingsconstructies is dan ook noodzakelijk om een goede weerstand tegen luchtgeluid te waarborgen.

Het zwakste punt van een constructie bepaalt de akoestische prestatie.
Een gat, een naad, een leidingdoorvoer, slecht voegwerk, kan de gehele akoestische uitvoering van een scheidingsconstructie tenietdoen.
Een maximale afdichting is daarom een eerste vereiste om het risico van geluidslekken te beperken.
Het principe is eenvoudig: daar waar de lucht door kan, kan ook het geluid door.

Geuroverlast / stankoverlast door luchtlekken.
De aanwezigheid van luchtlekken kan ook de oorzaak zijn van stankoverlast. De geurdampen kunnen dan rechtstreeks door de bouwconstructie in een woning komen, maar ook indirect via leidingschachten, luchtkanalen en schoorstenen.
Denk aan kookdampen van een horecabedrijf, de geurdampen van een  broodbakkerij of uitlaatgassen van een belendend garagebedrijf.

Met een rookproef is de locatie van luchtlekken duidelijk zichtbaar te maken.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van onschadelijke kunstmatige rook. De rook volgt dezelfde weg als het geluid of de geurdampen. De luchtlekken worden dan op de beoordelingslocatie zichtbaar, zodat gericht maatregelen kunnen worden genomen.

HGI doet rookproeven om luchtlekken op te sporen in bouwconstructies, ventilatiekanalen en schoorstenen.
HGI kan u ook begeleiden in het luchtdicht maken van de bouwconstructies.
Bel eens met Lodewijk Koenraads, telefoon 06-53 95 04 09.

De kunstmatige rook kan dan wel onschadelijk zijn, etenswaren moeten echter tijdens een rooktest altijd worden verwijderd of afgedekt.

Bij aansluiting op een brandmeldcentrale dient deze voor het onderzoek te worden ingelicht.

Share by: