Galmende ruimten

Geluid wordt geheel of gedeeltelijk gereflecteerd door muren, de vloer en het plafond. Deze indirecte geluidswegen zijn langer dan de weg van het directe geluid. Het geluid via deze indirecte geluidswegen komt daarom later op de luisterpositie aan. Als dit tijdsverschil hoorbaar is, wordt dit nagalm genoemd.

Naast lucht- en contactgeluidisolatie problemen kan de (na)galm een probleem opleveren in een ruimte.

Grootschalig gebruik van geluidsreflecterende materialen zoals beton, glasoppervlakken, tegelvloeren of gipsplaat bevorderen een lange nagalm in een ruimte.
Het geluid kan zich dan vrij verspreiden en reflecteren tussen de oppervlakken, het duurt lang voordat het afsterft.
Als ook nog gordijnen, gestoffeerd meubilair of behang ontbreken, kan de woon- en werkruimte een akoestisch probleem worden.

Voorbeelden van hoge geluidsreflectie in het dagelijks leven:
  • minimalistische woonkamers met hoge plafonds / keukens;
  • Kantoorruimten / vergaderzalen in oude gebouwen of met glazen wanden;
  • Gangen en lobby's, kantines met betegelde vloer;
  • werkplaatsen met daken en/of wanden van stalen profielplaten.
Nagalm beïnvloedt rechtstreeks de spraakverstaanbaarheid. In een galmende ruimte met overwegend geluidsreflecterende oppervlakken neemt de spraakverstaanbaarheid af. Dit leidt ertoe dat onbewust "luider" wordt uitgesproken en de spraakverstaanbaarheid verder wordt verminderd door een verhoogde achtergrondruis.
Deze relatie wordt het 'Lombard-effect' genoemd en is te wijten aan het feit dat alle sprekers hun spraakprestaties intuïtief aanpassen aan het horen van hun eigen stem.

De geschikte nagalmtijd is afhankelijk van het gebruik van de ruimte. Voor een woonkamer is dit anders dan voor een sporthal of voor een bedrijfsruimte.
Hierna zijn enkele voorbeelden gegeven van gewenste nagalmtijden.
Door het gebruik van geluidsabsorptie verdwijnt de galm in een ruimte en kan de akoestiek in de ruimte worden verbeterd .
Geluidsabsorberende materialen zijn dan ook belangrijk voor een prettiger sfeer in een ruimte.
Nagalmtijd meten.
De nagalmtijd T. wordt gemeten in seconden. Het wordt gedefinieerd als de tijd voor het verval van een geluidsdrukniveau in een kamer met 60 dB na het uitschakelen van een gestandaardiseerde geluidsbron.
Voor de theoretische beoordeling van een ruimte kan de nagalmtijd worden berekend met behulp van de formule van Sabine, rekening houdend met de gebruikte oppervlakken en materialen. De formule beschrijft de verhouding van geluidsreflecterende materialen tot geluidsabsorberende materialen in verhouding tot de grootte van de ruimte.

HGI kan helpen met het beoordelen en verbeteren van de nagalmtijden bij kleinere objecten zoals kantoorruimten, sportzalen, horecalocaties, vergaderzalen, leslokalen e.d.
Bel eens met Lodewijk Koenraads telefoon: 06-53950409.
Nagalmtijdmetingen in leeg zwembad

Wat kan ik zelf doen aan galmende ruimten

Beklede banken en stoelen en heel veel kussens helpen tegen galm.

Grote stappen kunnen worden gemaakt door het leggen van hoogpolig tapijt en het ophangen van dikke gordijnen, maar dat past vaak niet in een hedendaags modern interieur.
Maar wel eens gedacht aan vloerkleden aan de wand?  Het moet wel een loerkleed met een open structuur zijn zoals wol. Achter het kleed kan nog akoestisch schuim worden geplaatst, om het absorberend vermogen te vergroten.
Geluidsabsorptie onder de tafel
In verschillende tijdschriften wordt aanbevolen om absorptieschuim onder de tafels aan te brengen. In de praktijk is de verbetering van de ruimteakoestiek echter klein.
Dit komt omdat het geluid al verschillende keren door de muren, vloeren en plafonds is gereflecteerd, voordat het onder de tafel aankomt. Als gevolg hiervan wordt slechts een klein deel van het geluid geabsorbeerd; de rest stuitert van de bovengenoemde oppervlakken en zorgt voor een toename van het geluidsniveau.

Absorptiemateriaal achter schilderijen te plakken.
Werkt ook niet echt. Schildersdoek is te dicht geweven en de verf op een schilderij zal het geluid reflecteren.
Ook foto’s of schilderijen op canvas hebben weinig geluidsabsorberend effect, omdat ook canvas een te dichte structuur heeft.

Akoestische schilderijen
Er zijn wel speciale akoestische schilderijen van akoestisch doorlatend doek Achter het doek, is geluidsabsorberend materiaal, waardoor het schilderij geluidsabsorberende eigenschappen krijgt.
Je kan hierbij kiezen uit bestaande foto’s of schilderijen, maar je kan ook een eigen foto laten printen.
Akoestische panelen
Er kunnen ook akoestische panelen worden toegepast. Deze kunnen zowel aan de wand als (verlaagd) een het plafond worden gehangen.
Akoestische panelen hebben tevens een decoratieve functie en worden daarom veel toegepast in kantoor- en vergaderruimten.
Tevens zijn er ook (verplaatsbare) akoestische wandscheidingen voor bijvoorbeeld kantoortuinen. Akoestische schilderijen als akoestische wandscheidingen is ook een optie.
Purschuim - Piepschuim
Ook purschuim (piepschuim) wordt wel eens gebruikt om geluid te dempen. Door de gesloten cellenstructuur is purschuim echter totaal ongeschikt voor akoestische toepassingen en kan zelfs een negatieve invloed hebben.
Purschuim is wel geschikt als warmte isolatie. Bijvoorbeeld in een koel- of vriescel.

Baffels
Akoestische baffles worden veelal in ruimten toegepast waar hoge plafonds en lange nagalmtijden aanwezig zijn, bijvoorbeeld in een bedrijfs- of productiehal, kantoor en schoollokaal De meeste baffles worden verticaal aan het plafond gehangen met behulp van beugels, kabels of snelhangers.
Akoestische baffles zijn geluidabsorberende elementen die verticaal worden gemonteerd. Door de vrije ophanging van de baffles absorberen de oppervlaktes tweezijdig. Dit maakt baffles zeer efficiënt in het gebruik. 
HGI kan nagalmtijd metingen uitvoeren zodat vooraf inzicht kan worden verkregen over de te verwachten resultaten van absorberende voorzieningen.
Bel eens met Lodewijk Koenraads telefoon: 06-53950409.
Share by: